zondag 24 juni 2012

Weer Één Ilusie Armer !!!

.
Het nationale vrouwenteam heeft ook de derde wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap van 2013 verloren. In Kosice werd het zaterdagavond (23 juni)
70-48 voor Slowakije. Tot diep in het derde kwart ging het goed met Oranje, dat door knieblessures niet kon beschikken over Leonie Kooij en Anouk Biesters. Twee Slowaakse driepunters braken echter het moreel van de ploeg, die bij 48-40 aan het vierde kwart begon en daarin vervolgens de eerste zes minuten niet scoorde.

Net als eerder deze week tegen Slovenië kwam Nederland moeizaam uit de startblokken. De ploeg bleef in het eerste kwart steken op zes punten, vier van Naomi Halman en twee van Fieke Ligthart. Het gevolg was dat er al snel een gat ontstond, dat na de eerste tien minuten tien punten bedroeg: 16-6.
Het tweede kwart was in de eerste duels tegen Litouwen en Slovenië zeer zwak geweest en dat moest dus worden voorkomen, want in die twee wedstrijden was het eigenlijk bij de rust al over en uit. Maar driemaal blijkt ook in de ploeg van Meindert van Veen scheepsrecht. Oranje begon uitstekend aan het tweede kwart en maakte de eerste zeven punten.

Het werd daardoor 16-13 en het was onmiddellijk weer een wedstrijd. Oranje kreeg duidelijk een boost van die goed fase en speelde gelijk op met de thuisploeg. Het werd zelfs 24-22 na een vrije worp van Tanya Bröring, die de tweede kans (en dus op 24-23) liet liggen. Het verschil werd nog even zeven punten na een driepunter van de genationaliseerde Amerikaanse Erin Lawless, maar het laatste woord was aan Myrthe Beld, die de ruststand bepaalde op 29-24.

Op dat moment waren er via een Slowaakse tv-zender beelden te zien. In het grootste deel van de eerste helft was dat helaas niet het geval geweest door ‘techniké problémy’, en daar was natuurlijk geen woord Spaans bij...
Met dat verschil van slechts vijf punten werd de lijn van de wedstrijd in Slovenië doorgetrokken en dat was waar Van Veen op had gehoopt. In het derde kwart ging het aanvankelijk prima. Nederland kwam zelfs voor het eerst in de wedstrijd op voorspong na twee scores en een bonus van topscorer Naomi Halman: 31-32.

Maar de vreugde was van korte duur. Slowakije nam de regie weer over via ondermeer driepunters van Tetemondová (2) en Mincikova. Daarmee brak het verzet van Nederland, dat in de eerste zes minuten van het laatste kwart de bal niet door de ring kreeg. En als je dan al een achterstand hebt, ben je natuurlijk kansloos. De 13-0 van Slowakije kwam hard aan, waardoor er toch nog een flinke nederlaag op het bord kwam te staan: 70-48.
Aanstaande woensdag speelt Nederland de éérste thuiswedstrijd in deze kwalificatiereeks. Om 19:30 uur is dan België de tegenstander in Almérè Topsportcentrum.