maandag 19 december 2011

Wat Eten We Vanavond

Het weekend zit er alweer op en de werkweek is alweer begonnen. Als basketballiefhebber hoop je dat het weekend de hele week duurt, maar dan gaat ’s ochtends vroeg de wekker. Je moet je opmaken voor de eerste werkdag van de week. Het liefst zou je nog wat willen blijven liggen en nagenieten van de mooie basketbal weekend. Mijn maatje is dan nog in een overwinningsroest van de binnengehaalde kampioenschap, maar ook hij moet er aan geloven. Het is weer maandag!

De zaterdag bracht mij in Almere. Weet u het nog, waar ze dat lelijke blok midden in de woestijn hebben geplaatst en waarvan ze de toegang weg elke maand wijzigen. Maar niet deze zaterdag, Almere Pioneers moest uitwijken naar het centrum van Almere, de Waterwijk. De jongens U18 (spelend in de Eredivisie) stonden te trappelen om de uitschakeling in de beker goed te maken. Almere Pioneers verloor toen met 70-68 na 3 keer over time van Mosquito. De jongens waren gebrand om dit keer van de Amsterdammers te winnen. Met dit kleine nieuws feitje beloofd het een leuke wedstrijd te worden.

De wedstrijd ging in de tweede helft gelijk op en dit resulteerde in een stand van 67-66 met nog 4.7 seconden te gaan. Mosquito nam een time out om de tactiek te bespreken om nog in de laatste 4.7 seconden te kunnen scoren. Ze mogen de bal op de baseline innemen, tussen de bucket- en driepunterlijn.
Als buitenstaander vraag ik me altijd af wat dan de gene die voor staat bespreekt, in dit geval Almere. Hou de bucket dicht? Maak geen fouten? Geef geen schoten weg? De vraag is überhaupt hoeveel invloed een coach op dat moment heeft. De spelers op het veld moeten het uiteindelijk doen. Maar de druk is het hoogst bij de team die achter staat, die moeten scoren! Ook hier geld dat de coach maar beperkte invloed heeft. Hij kan wel uitleggen wat de tactiek zal zijn maar er kunnen nog steeds honderd zaken fout gaan. Slechte pass, niemand komt vrij, speler glijd uit, er word voor een overtreding gefloten, en dit zijn dan alleen nog de zaken die fout kunnen gaan bij de inbounce. Als de bal eenmaal bij een speler is, dan moet de speler ook nog de juiste beslissing nemen. Kunnen de 10 spelers op het veld hun hoofd koel houden? Of zullen ze bezwijken onder de grote druk van de slot secondes.

We hebben nog een groep over het hoofd gezien en dat is de scheidsrechters en de tafel, ook voor hun is de druk groot. De juryleden, vooral de Timer, moet super scherp zijn. Hij moet op die ene belangrijke knop drukken, tijd in. Toch zit de Timer er ontspannen bij. Dan blijven de scheidsrechters over. Ook zij hebben tijdens de time out overleg met elkaar. Als toeschouwer vraag je je ook af wat er besproken word. Ook voor hun is de druk hoog. Wederom kunnen we alleen raden wat ze bespreken, misschien bespreken ze wel hun boodschappen lijstje, of wat ze vanavond gaan eten. Voor de hand liggend zal wel zijn dat ze elkaar extra scherp proberen te houden.

De time out is voorbij en de spelers en scheidsrechters gaan op hun plek staan. De toeschouwers zitten op puntje van hun stoel en een aantal gaan er zelfs bij staan. De spanning is te snijden, je hoort spelers naar elkaar de laatste instructie schreeuwen. En dan begint het, de bal word afgegeven en Mosquito heeft dan vijf seconden de tijd om de bal in het spel te krijgen. De bal word gepasst en de ontvanger begint te dribbelen maar komt vast te zitten tussen twee verdedigers, waardoor een fumble bal ontstaat en daar gaat de zoemer. De bevrijdende signaal voor Almere dat ze gewonnen hebben. De Amsterdammers gaan teleurgesteld naar hun coach toe. De coach spreekt ze aan om enigszins het leed te verlichten. Jongens van Mosquito hadden de slotfase anders verwacht, alles behalve een fumble bal. Het is niet eens gekomen tot een schot. Of was dat niet de tactiek?
Helaas moest Mosquito in de regen terug naar huis. Die waren blij dat het weekend voorbij was en konden zich volledig weer storten op wat echt belangrijk is, school (lees vrienden, vriendin, gamen, uitgaan). Almere Pioneers hadden hun revanche en konden lekker nagenieten. De basketballiefhebber is de grootste winnaar, die kreeg een spannende pot met veel strijd voorgeschoteld. Waren alle wedstrijden maar zo spannend.

Maar de realiteit keert weer terug, het is maandag. De dag waar elke basketballiefhebber stiekem tijdens werk of school nog de laatste ins en outs op allerlei fora en websites bekijkt.





Door  Schuff Schuff Hoops

Geen opmerkingen:

Een reactie posten